måndag 11 november 2013

Peaks & mat

Peaks är mer eller mindre besatt av mat. När vi är ute och går och Lyra kanske råkar äta ett grässtrå så kastar hon sig efter Lyra och försöker slicka henne i mungiporna. Samma sak om jag tex ropat in Lyra och ger henne en godis, när hon hör henne tugga kastar hon sig för kung och fosterland för att slicka på henne. Tanken att vända sig till den som ger godis finns inte.
Samma när man ger dem mat, hon kastar i sig sin mat och springer genast till andra sidan av rummet för att cirkulera som en gam under Lyras skål när hon äter (dom har matbar). Jag försöker få henne att gå därifrån för jag vill att även Lyra ska äta ifred, precis som Peaks får göra. Sekunden Lyra går därifrån så är det samma sak igen, kastar sig fram och försöka hitta rester och sen direkt efter Lyra för att slicka på henne.


Eller om jag kanske kanske kan ha tappat en godisbit i ett annat rum, och tränar och lajjar med henne i ett annat så blir hon sekunden som vi inte aktiva helt inne på godisen (som kanske inte ens finns, men kan finnas) i det andra rummet och springer dit, hon glömmer aldrig en tappad godis =)
Matglada hundar i all ära, men man vill ju inte att det går till överdrift =)
Likadant nä vi tränar, hon blir liksom som besatt av belöningen och slutar tänka. Råkar man komma nära med handen man har haft godis i så nosar hon runt den helt galet, tittar inte ens på den andra hanen man håller upp - med godis. Peaks är hungrig, Peaks gillar mat, Peaks piper glatt när hon hör att man häller upp mat.

Så nu har jag ett litet projekt med henne som kanske kan få henne att lugna ner sig lite. Till att börja med så testar jag att ge henne hennes mat bit för bit. Sätter mig på golvet med henne och ger henne en efter en. Håller upp skålen på ena sidan av henne, men ger maten på andra sidan. I början så fortsatte hon maniskt att titta på skålen, inte handen på andra sidan som ger maten.
Fick upprepa detta många gånger innan hon började dra sig från skålen för att kolla andra handen.
Jag ser det lite som externbelöning. Att ta bort från hennes förväntade fokus och lära henne att maten inte alltid kommer där hon tror.
Sen tog vi en liten paus, och sen så körde vi igen men då så väntade jag ut ögonkontakt mellan matbitarna och till slut så blev hon riktigt riktigt duktig.
Jag vill ju gärna att hon tar det lite lugnare vid maten och jag ska ge det ett försök att försöka lära henne att maten måste inte slängas in i gapet. Jag inbillar mig även att om hon tänker att "maten räcker längre" så behöver man inte hetsa.
Hon behöver lära sig att varje mumsbit inte är inte den sista på jorden. 


Kommer att få köra en hel del externbelöning med henne i fortsättningen så hon får en lite lugnare relation till mat. Och jäklar vilken fördel det kommer att vara sen!
Hon är och kommer ju att bli väldigt lättränad. Jag behöver bara hitta ett mellanläge med godis helt enkelt.
Det är helt klart en liten stjärna jag har och det ska bli så himla roligt att få träna med henne mer och mer ju äldre hon blir.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar