onsdag 7 mars 2012

Vad får era hundar för foder?

Ja som rubriken lyder, vad får era hundar för foder?
Och vad fick er att välja just det fodret?
Foder är något som jag har lagt så enormt många timmar på att kolla runt på, läsa om och det är väldigt intressant ämne tycker jag. Och jag anser ju att man ibland kanske inte ska bara stirra sig blind på märke eller pris, utan gå på "detta mår min hund bra av".

Berätta gärna om era erfarenheter om foder, både bra och dåliga!

26 kommentarer:

  1. Ester får Carrier lamm och ris, tidigare High-Energy Premium men det får hon om hon aktiviterar extra mycket, till exempel fjällvandring eller liknande. Detta foder Ester äter nu tycker vi funkar bra på henne, pälsen är fin och blank, avföringen har fin konstinens. High-Energyfodret är också bra, pälsen och avföringen är lika fina som med Carrierfodret, men är mindre lämpligt om hunden har ett stillastående liv för det innehåller ganska mycket fett - men ett så stillastående liv har Ester varken! ;) Vi gillar dessa foder, för det fungerar bra på Ester. Utöver torrfoder så får hon också färskfoder, i form av färskmalet kött (bl.a. vilt-, lamm-, ox), VoH och BARF.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carrier lamm & Ris var jag inne på att ge Lyra förut, då hon är något känslig mot vete och jag vill därför undvika det. Men till slut föll valet på "Halla Medium". Och det var för det hade högre råfett & protein än Carriers.

      High -Energy läste jag en hel del om också, det är väl Svenska hundfoder som tillverkar både high energy & Carrier va? Och det legotillverkar ju även till Halla så det kan nog vara rätt lika i slutändan.

      Vaddå, är inte Ester stillasittande hela dagarna?=)
      Barg eller liknande har jag faktiskt aldrig provat. Hur tycker du det funkar? Hur blir magarna och andedräkten? Funkar bra kanske?

      Radera
    2. Menade High-Energy Professional, och inte Premium... BARF tycker jag funkar alldeles utmärkt, ger dock inte enbart BARF och inget annat, för då skulle det vara lite för mycket att tänka på, bl.a. variationen i kost och alla tillsatser... Andedräkten - luktar inget alls, BARF skrapar också bort ev. tandsten och stärker käkmusklerna. Magen - om hunden tex ätit kalvnacke så blir avföringen lite hård, och det kan vara bra ibland för att analsäckarna töms när avföringen pressas ut (inte så extremt som det kanske låter). Många gånger tror jag faktiskt att de hundarna som får problem med analsäckarna har för mjuka avföringskonstinens, och då kan analsäckarna inte tömmas riktigt.
      BARF brukar jag handla på Enskede hund och katt (precis intill Nynäsvägen, ett stenkast efter Globen)- de har brett sortiment, allt från älgblock, viltben till kalvnacke, märgben och kalkonfötter (!) samt köttkorvar och VoH - och mycket mer... Tycker butiken är riktigt trevlig, det är alltid spännande att öppna varje frysbox och kolla vad som finns att erbjudas. Kalvnacke älskar Ester, för de är köttiga och har mjuka ben som går att ätas upp. Märgben är goda att slicka ut märgen samt för att rensa tänderna, men själva benet är för hårt för att ätas upp. Hon får inget magproblem av märgen, som vissa hundar kan få.

      Radera
    3. Det kanske bara något jag fått för mig det där med dålig andedräkt, men det måste nog att jag har tänkt "burkmat", och det faktumet att jag har katter=)
      Ah, Enskede hund & Katt är ju tom gångavstånd från mig, måste ju gå dit och kika någon dag. Kalvnacke låter ju faktiskt som något som skulle uppskattas väldigt rejält. Lyra brukar ju få märgben (som du kanske har sett:)).

      Jag vet att jag som person inte skulle "orka" att bara ge tex BARF just av den anledningen du beskriver, men jag skulle vilja börja ge lite mer rent kött. Så tack för tipset om Enskede hunf & Katt!
      Jag har alltid varit lite räd för att ge ben som de ska tugga i sig, just för att de kan fasta i tarmarna som klumpar med mera. Har en nära vän som jobbar som veterinärsassistent och det är just det vanligaste problemen med den kosten.
      Men själva grundtanken med det är ju bara bra!

      Radera
    4. Ja, det finns både för- och nackdelar med BARF, men jag tycker man skall ge med måtta, både för att det är gott och att det är nyttigt. Ester vet jag att hon inte brukar tugga i sig stora bitar, och jag ger inte henne små saker, såsom lammrevben eller liknande, känner mig inte riktigt trygg med sånt. Kalvnacke kan Ester mkt väl rekommendera för Lyra! Vi kanske ger Ester BARF ett par gånger i veckan, om hon får det dagligen så tröttnar hon på dom och deras "värde" sjunker.
      Enskede hund och katt ligger på parallellgatan, väl synlig mot Nynäsvägen. Kika i deras hemsida: http://enskedehk.se/ (de påstår också på sin sida att de har Sthlms största utbud av BARF, och större än så har jag faktiskt inte sett än så länge..)

      Radera
  2. Vi har testat många olika foder, allt från Doggie, till friskies, till helfoder, icas, men nu så har vi hittat fodret som alla våra 3 vovvar gillar och som de blir bra i magen av, det är Pedigree, och det är härligt, att hittat rätt, för det är inte bra att byta heller hela tiden, men detta foder är kanon för våra hundar, plus att våra hundar får även vanlig mat då och då, allt från pasta, kyckling, fisk och ris, och annat som vi äter, så de är vana vid det mesta, och så får de torrfisk, som de älskar, det är något som äts mycket av i Norge, där min sambo kommer ifrån, här i Sverige säljs det endast i djuraffären, men i Norge, så säljer man det i matvaruaffärerna, och det äter vi människor också, torkad fisk, mums vad gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att ni har hittat något som funkar för era hundar, det är verkligen det som är det viktigaste. Tänkte på den torkade fisken där som såldes i Norge, är det sådana där små påsar man ser just i djuraffären som ser ut som små spigg?
      Lär ju vara en storfavorit av många hundar! Jag personligen skulle nog inte känna ett direkt sug efter torkad fisk, men så har jag inte prövat heller:)

      Radera
  3. jessica Samuelsson7 mars 2012 kl. 18:58

    Oj, valet vilket torrfoder jag skulle välja till mina hundar har blivit väldigt lång.. Min första hund fick först av märket Eukanuba och det fungerade verkligen inte och efter att testat mini Adult, Royal canin, och detta fungerade inte heller så hon fick special foder från veterinären, även detta från Royal men fungerade alldeles utmärkt.Denna resa tog ca 5 mån med ris och fisk innan hon kunde äta enbart torrfoder.Idag äter hon det mesta,Älskar bla. Banan,grädde och ostbågar.


    Min andra hund fick först Royal canin innan vi behövde göra en foderutredning för eventuella allergier. Under foderutredningen testade vi bland annat Hills z/d, Royal canin motsvarade alternativ för allergiska hundar.De7nna utredningen resulterade att han inte var allergiskt mot foder eller annan mat så vi gick tillbaka till Royal canin Mini Adult.

    Som sagt, resan var lång men idag äter de nästan allt och är supernöjda över sin mat.=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, fem månader med ris och fisk måste ha varit ett jäkla jobb!

      Jag hade ju problem med Lyra att hon kräktes av de olika torrfoder jag provade. Jag trodde först det var att hon hade fått något som magkatarr och höll på trixa med knäckebröd på kvällen och hade till och med knäcke under kudden utifall jag hörde henne börja hulka på natten. Gav jag henne det så slutade hon. Men sen så började jag byta och fixa för det kanske var fodret och inget gav någon större skillnad, tills jag hittade Halla medium då, då slutade det nästan direkt. Nu Kräktes hon ju inte hysteriskt hela tiden utan ibland några gånger i veckan till varannan. Men vetefritt funkade super.

      Måste ha varit jobbigt att ha behövt vara tvungen att testa så där många olika.. Hur visade sig symptomen för dina hundar? Alltså vad var det som fick dem att sätta för foderutredning? Klåda? Kräktes dem kanske också?

      Men grattis för att ni har hittat rätt idag i alla fall! Jag tyckte det var väldigt jobbigt för mig själv att se att hunden inte mådde bra av något, men när man hittar rätt så känns det så himla skönt =)

      Radera
    2. Jessica Samuelsson8 mars 2012 kl. 12:40

      Ja de blev så i och med att hon var så känslig med övergången till enbart torrfoder. Tiken var som sagt väldigt känslig mage, hon hade blod i avföring och diarre väldigt tidigt i under hennes valptid det var därför det tog så lång tid att bygga upp en normal tarmflora/mage.
      Hanen började få eksem på kroppen som fick mig att bli orolig och därför sattes han på en foderutredning.Som visade att han är allergisk mot olika luftburna partiklar istället.Vilket resulterar i att man måste lära sig att leva med en känslig hund.

      Håller med dig totalt i den frågan.Om inte mina hundar mår bra så mår jag inte bra. Måste även säga att din Lyra verkar helt fantastisk och att i helgen ska jag vara hundvakt åt en boxer och sedan har jag själv två boston terriers så mitt hem kommer förvandlas till ett ZOo:)

      Radera
    3. Vad gör man åt det, när det är allergiska mot luftburna partiklar? Det går ju inte direkt att undvika? Får de äta någon medicin då eller?
      Ja jag är ju glad att Lyra bara är lite känslig, och det kan ju vara att hon i det stora hela är lite känslig för foderförändringar och funkar helt enkelt bra med foder utan att vete.

      Ja jag kan bara hålla med dig där, hon är fantastisk!
      Haha du kommer få fullt ös i helgen hör jag=) Roligt med fullt ös kan jag tippa på=)

      Radera
    4. Jessica Samuelsson9 mars 2012 kl. 07:57

      Det är ganska mycket man kan göra faktiskt, han är allergisk mot kvalster, mögel och jästsvamp(de finns naturligt i hundens immunförsvar, så vid eksemutslag så blir det allt fler jästsvampar på kroppen)
      Det man kan göra är att städa regelbundet,bada hunden ca två ggr i veckan med klorhexidin samt medicinering, som tur upptäckte vi allergierna tidigt i Jeppes liv så vi testar även på något som heter Hyposensibilitering.

      Det är skönt att du känner din hund så pass bra att du vet hur hon fungerar.
      Det är redan fullt ös, efter dagens morgonpromenad härjar de nu runt i lägenheten och leker. =)

      Radera
  4. Torrfisken som de säljer i djuraffären är stora bitar av torsk, sedan finns det småfiskar som är torkade som är till för katterna, men har gett det även till vovvarna som godis, det älskar det.
    I Norge så säljer det en hel torkad torsk, och det låter ju inte så himla gott, men det tyckte inte jag heller när jag såg det, tyckte att det mest såg ut som en träbit, men när jag tog en bit, så var jag fast.
    Vi provade ett annat foder en gång, kommer inte ihåg vad det heter, men det var mycket reklam i TV om den, det var mycket grönsaker i den, men tyvärr fick våran terrier, röda utslag på magen och såg ut som hon hade fått vattkoppor, så vi slutade med det och då blev hon bättre och utslagen försvann...Gillar din blogg skarpt...Mvh.Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät ju rätt intressant, hela block. Hade jag inte den blekaste om. Ja om man kommer över det någon gång så kanske man ska våga sig på och testa då=)
      Ja foder kan verkligen vara knepigt ibland. Vet inte hur många timmar jag la på att kolla foder innan jag ens fått hem hunden!

      Tack! vad roligt att du gillar den, och tack för att du säger det =)

      Radera
  5. Nordic special+ och tillskott av fiskolja dagligen. Ett par ggr/vecka får dom någon/några äggulor samt kycklingvingar/broskben/halsar mm .

    Anledningen till att jag utfodrar med färskfoder är att jag ville bort från torrfoder (kolhydrater som primär näringskälla samt komma bort från läskiga antioxidanter o.dyl.). Fiskoljan är för att få i sig dom essentiella fettsyrorna EPA och DHA, och äggulor för att dom innehåller krasst sett det mesta i vitaminväg. Kycklinglår, broskben, hals osv är för att få upp kalciumnivån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nordic är ett svensktillverkat foder det också va? Hm tänkte på kyclingvingarna/broskben/halsar köper du det i den vanliga mataffären?
      Tänkte på att du valt färskfoder pga av bland annat komma bort från kolhydrater som primär näringskälla och läskiga antioxidanter m.m, bytte du för att du såg att dina hundar mådde dåligt, eller bytte du för du helt enkelt "samlat fakta" och tyckte det var det rätta för er?
      Märkte du en markant skillnad från att ha bytt från torrfoder till färskfoder på dina hundar?

      Radera
    2. Javisst, Nordic är svensktillverkat. Och kycklingvingar och sånt köper jag rått i vanliga ica-butken, eller Vi/Vivo eller vad det nu heter... Beror lite på vad dom har för tillfället och vad som är billigt.

      Den fysiska skillnaden jag märkte var att dom gick lättare upp i onödig vikt med torrfoder. Och det har ju enkelt förklarat att dom måste få i sig en viss mängd torrfoder för att få i sig x antal gram av proteiner och fett samt ett visst antal mg av vitaminer och mineraler. På köpet kom en massa extra kalorier i form av kolhydrater. Så med färskfoder får dom i sig det dom behöver och dom ser bättre ut i kroppen och bygger lättare muskelmassa. Bättre päls, tassar och klor också för den delen, men det kan ha att göra med fiskoljan och äggulorna.

      Sen skiter dom bra mycket mindre. Mindre saker i fodret som dom inte tar upp alltså.

      Gällande antioxidanter så är det ju inget som märks direkt. Antioxidanter (AO) tillförs i torrfoder för att inte fett osv ska härskna. Och oftast har dessa AO långvariga negativa bieffekter (en del riktigt läskiga). Visst, dom här AO finns i vanliga livsmedel också som majonäs och liknande men det är ju inget vi stoppar i oss varje dag, resten av våra liv som huvudsaklig föda. Vi skulle nog funka och må hyfsat bra på mat som innehåller massa E-nummer i en 8-10 år, men sen skulle vi nog må ganska dåligt. Poängen är helt enkelt att komma bort från dessa i ett förebyggande syfte - jag tror helt enkelt att jag förhoppningsvis får något år extra med hundarna när dom blir äldre.

      Kan tillägga att matglädjen hundarna visar är enormt mycket större med färskfodret än med torra foderkulor...

      Radera
  6. Det var så lite så, torrfisken håller vovvarna sysselsatta ganska länge och är bra för tänderna, de blir ganska törstiga efteråt och det är inget varken människor eller hundar äter inomhus, eftersom den har ganska stark lukt, när vi har köpt med oss torrfisk från Norge, så har vi fått linda in det i plastpåsar och i takboxen.
    Jag testade också färskfoder före jul, var på hundmässan i Älvsjö och man fick köpa färskfoder för 10 kr st, så jag tog några stycken, men jag gav dem torrfoder och la lite färskfoder på, och de älskade det, själv tyckte jag mer att det såg ut som rå köttfärs...men så länge vovvarna gillar det, men brukar ibland köpa pedigree kycklingkorv, så de får lite gott till helgen, men då också att jag lägger en bit på torrfodret, har märkt att om jag blandar vanlig mat eller annan hundmat i torrfoder, så börjar vovvarna att sortera, men när vi lägger godsakerna på torrfodret, så går nästan allt ner....Mvh.Marie

    SvaraRadera
  7. azi åt många är james wellbeloved pga hennes allergi problem. men när tyra kom till oss blev fodret väldigt för dyrt om tyra skulle äta jwb också.

    så började tyra äta carrier torrfoder (ca 3 dl på morgonen), sen en vom og hundemat korv på kvällen + ett par dl carrier.

    Sen blev det besvärligt med flera olika mat härhemma och det blev dyrt, så testade jag försiktigt att azi ska börja med carrier också (carrier lamm ris, för mag och hud problem). och sååå jippie klarade azi bra av den och hon blir flera år yngre av den än när hon åt jwb!

    så det finns carrier lamm&ris, vom og hundemat SPRINT, barf härhemma :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag sagt till tidigare, skönt att ni har hittat rätt till slut. Det är så jäkla jobbigt att leta och känna av vad som är rätt speicellt om hunden har någon typ av allergi. Vad är det Azi är allergisk mot?
      Vom og hundemat, är det också sådan som brukar levereras fryst i korvar?

      Radera
    2. jag vet inte EXAKT vad hon är allergisk mot. men jag har mina misstankar mot spannmål...

      ja, VOH är frysta korvar :D

      Radera
  8. Vi fick med oss Mera Dog från uppfödaren. Junior 2 för att vara mer exakt. Hon rekommenderade att han skulle äta den tills han blev 1 år. Och då äta tills hand blev mätt varje gång.

    Det gick bra i början, Sixten var lös i magen till och från men det är ju valpar tänkte vi.
    Sen var vi till sambons familj över jul/nyår, då Sixten var ca 4 månader. Där fick han i sig MASSA matrester då dom har småbarn. Och det är inget han fått tidigare. Efter den resan var han väldigt lös i magen och det blev aldrig bättre. (Under alla dom här månaderna hade jag antingen sprungit ut med honom på nätterna eller så hade det blivit bajs i hallen..)

    Vi ledsnade och tänkte att nu har det gått alldeles för långt. Började med att ge honom ris och fisk, men så fort han fick torrfoder igen så blev han lös i magen.

    Vi testade istället Standardt Extra, på rekommendation av vänner, blandat med ris. Och det vände ganska omgående.
    Nu får han inte äta tills han blir mätt, utan han får ett mått (ni vet ett sånt man får med) och ris.
    Magen blev bättre, pälsen blev mjukare osv.
    Det funkar helt enkelt!
    Vi har snart lyckats fasa ut riset HELT, men har märkt efter resans gång att han är väldigt känslig för förändring så vi gör det långsamt.
    Planen är sen att kunna öka mängden mat lite pö om pö.

    Nu är han toppen i magen, förutom när vi då minskar mängden ris lite ;) Då blir han lite lösare men ingen panik och det stabiliserar sig efter en dag eller så.

    Så vi är väldigt nöjda So far!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Äta tills han blir mätt" har jag faktiskt inte hört någon säga. Vet du varför hon sa så? Låter lite konstigt i mina öron.
      Ja det är verkligen roligt det där med att de blir dåliga, Lyra blev ju inte dålig i magen utan kräktes och hon är väldigt känslig för foderbyte. Men det är ju lätt åtgärdat - byt inte foder :) Hon funkar ju suveränt med det hon har.

      Vet du om din hund kanske har någon allergi? Var det någon som fanns i det andra fodret som inte finns i Standardt?
      Skönt att det går åt rätt håll! Det kommer säkert komma en fin vacker dag då ni inte behöver tänka på det där alls och att det funkar till 100 %.

      Radera
    2. Nej vet inte varför hon sa så. Men har haft många kullar (det här var K-kullen), så hon borde ju veta vad hon gör. Men tja.. Vad vet jag. Känner iaf att efter ett tag så lär man ju känna sin hund och hur mycket mat den mår bra av.

      Vi gick aldrig till veterinären och kollade då det här fodret fungerade så bra, att det inte kändes nödvändigt. Så vet inte om det är nån allergi. Måste ju kunna vara så att dom är olika känsliga som vi också:)

      Däremot har jag aldrig hört talas om Mera Dog förut, och vi var i Umeå förra veckan och träffade Sixtens bror. Dom tyckte att fodret funkade ganska bra, men matte hade ändå reagerat på att Konjack bajsade i stort sett lika mycket som han åt.. Så hon har nog sina tankar medan husse säger att han växer ju så bra osv.

      Radera
  9. Varierar mellan Carrier K&R, High Energy Comp samt Fodax Grön till min boxerhane. Han fungerar bra på dessa. Dock gav uppfödaren det tyska fodret "Happy Dog" men detta finns ej i min hemstad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carrier var visst vanligare än vad jag trodde. Jag har inte hört så många som har haft det tidigare, först nu då=)

      Radera