torsdag 6 oktober 2011

Sverige gav experthjälp till Finland - ledarhundar

Ja då har jag kommit över ännu en intressant artikel. Den handlar om hur Sverige donerade ledarhundar till Finland och sedan hjälpte dem att kunna fortsätta utbilda / träna hundar till att bli ledarhundar. Sen hur finländerna startade utbildningskola med mera för utbildning av ledarhundar.
Jag citerar från en Finsk websida:
”Den organiserade ledarhundsutbildningen inleddes i vårt land 1940.

Initiativtagare var krigsmarskalk Mannerheim, som var ordförande för Finlands Röda Kors.
De första ledarhundarna, vilka bekostades av Finlands Röda Kors, kunde tack vare axperthjälp från Sverige hösten 1940 överlåtas till några krigsblinda som förlorat synen under vinterkriget. I Sverige hade utbildningen av ledarhundar inletts ett par år tidigare. Sitt kunnande fick svenskarna av den tyska ledarhundsdressören Fritz Dominick, som år 1939 också var på väg till Finland, för att undervisa i ledarhundsutbildning. Kriget kom dock emellan. Sommaren 1940 donerade svenskarna fem delvis utbildade schäferhundar till Finland. Tillsammans med hundarna kom den svenska dressören Lars Svartengren, som instruerade finländarna i ledarhundsutbildning och samträning för de krigsblinda  ledarhundsförarna. Utbildningen av hundarna skedde i anslutning till krigshundskolan i Tavastehus och de första kurserna i samträning hölls på Finlands Rödakors invalidhem i Helsingfors.


Finlands Röda Kors stod under flera år för finanseringen av ledarhundsutbildningen. Som utbildare fungerade dressörerna av krigshundar, vilka underlöd Finska brukshundsklubben. Träningen skedde utgående från hundgården vid Helsingfors polishundsanstalt i Kottby och skyddskårens träningslokal i Hertonäs. Småningom övergick ansvaret för utbildningen av ledarhundar till de krigsblindas förening och Krigsinvalidas brödraförbund. År 1947 färdigställdes en modern ledarhundskola i Mäkkylä i Esbo. Mäkkylä ledarhundskola verkade i Krigsinvalidas brödraförbund regi fram till år 1976, då Ledarhundstiftelsen övertog verksamheten. Ledarhundstiftelsen var huvudman för ledarhundskolan till år 198, då skolan överfördes till Synskadades Centralförbund.
På 1980-talet blev det dags att bygga en ny ledarhundskola på grund av att lokalerna vid ledarhundskolan i Mäkkylä var för trånga och i dåligt skick. Under Synskadades Centralförbunds huvudmannaskap började man planera en ny skola och den stod färdig 1987 i östra Haxböle i Vanda. Ledarhundskolan i östra Haxböle har ett hundstall med plats för 50 vuxna hundar och fyra valpkullar. Skolan har dessutom kansliutrymmen och fyra personalbostäder. Skolan planerar att inom några år att bygga ett eget kurscenter och utrymmen för avel och uppfödning av hundar. ”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar