torsdag 15 december 2011

Belöningsteknik

I måndags så var jag och min mor på ett föredrag på Hundens hus om ”belöningsteknik”
Detta var ett mycket intressant föredrag där verkligen påminner sig om att rätt belöning ger det bästa resultatet. Att få en hund att göra de man vill är att ändra ett beteende till ett annat
Hon använde sig bland annat av ett exempel som gäller för oss människor. Ska förklara hur exemplet löd.
Om du tänker dig att varje gång du ser märket ”nike”, så får du katching 10 spänn ner i plonkan. De enda du behöver göra är att se märket på tröjor, skor eller liknande så får du en tia. Jättebra tänker du, suveränt, men de är ju inget du skulle säga upp ditt jobb för och gå ut och leta nike*märken eller hur? Visst, du gillar de, kollar såklart men dus kulle inte ändra ett beteende och göra allt för att hitta nike-märken. Sen så plötsligt så säger man att varje gång du ser märket ”adidas” så får du pang-bom tio tusen rakt ner i fickan! De enda du behöver göra är att se dessa märken. Så.. frågan är då, ”skulle du kunna säga upp dig från jobbet och börja leta adidas-märken? Skulle du ändra ditt beteende för att få dessa tio tusen? – svaret är ja!
De handlar om att belöningen – lönen ska vara värt förändringen. Även om man såklart hajar de i runda svängar så är de alltid bra att få de på ett väldigt pedagogiskt exempel. Jag inser själv att ja kanske faktiskt ska se till att verkligen verkligen leta fram den bästa lönen för Lyra. De som hon verkligen gör allt för. Då går allt så mycket bättre. Lyra tar ju både godis och leksak, men ja leksak är ju absolut den bästa lönen. Man får kombinera dessa så blir de det bästa resultatet.
Hon prata om massa annat smått och gott som man kan dra lärdom av, men detta exempel ville ja gärna dela med mig av.

1 kommentar:

  1. Ja det var verkligen en bra föreläsning,har varit inne och kollat hennes blogg ,kickan tränar hund, fick bra tips där också.

    SvaraRadera