torsdag 22 september 2011

Djur i krig

Jag har på senaste tiden ägnat mig åt att leta mängder av historia om hundar och andra djur och man kommer ofta över väldigt intressanta fakta. Så jag tänkte att jag ska börja dela med mig av just detta.
Denna artikel handlar som ni kanske förstår om djur i krig.
Jag citerar artikeln rakt av nu.
Djur i krig
Brinnande grisar, hundar som självmordsbombare och råttor som minletare. Uppfinningsrikedomen har varit stor när det gällt att använda djur i tjänst på slagfälten.
Under första världskriget utförde hundar ett extremt farligt uppdrag: att springa mellan frontenheterna med meddelande instoppade i halbandet (se bild).
Nyheten om Julius Ceasers seger över gallerna år 52 f Kr, och meddelande om Napoleons förlust vid Waterloo år 1815 levererades på samma sätt: fast med brevduvor.

Brinnande apor och grisar
Duvor har varit i militärens tjänst i flera tusen år, men även andra djur har använts på prov vid enstaka tillfällen. Den romerske historiken Plinius den äldre har till exempel skrivit om krigsgrisar, som sattes in mot fiendens elefanter på slagfälten. Man hällde brännbar vätska över grisarna och tände på. Det sägs att elefanterna blev fullständigt panikslagna av grisarnas skrik.

I krig är alla knep tillåtna – även de mest vedervärdiga. Under grundandet av den kinesiska Songdynastin i mitten av 900-talet så använde man apor. Djuren fick på sig en halmdräkt, doppades i olja, antändes och släpptes in i fiendens läger, där de levande eldkloten skapade kaos.

Behandlades med respekt
Även om djuren har fått sin beskärda del av lidande i historiens alla krig, så behandlades fyrbenta och bevingade vapenbröderna för de mesta trots allt med respekt. Militärhistorien är full av fantastiska berättelser om hästar, hundar och brevduvor, som med sin uthållighet och duglighet spelat en avgörande roll i olika krig.
Många djur kandiderar till titeln som krigshistoriens mest berömda. Ett av dem är Alexander den stores favorithäst ”Bukefalos”, som bar sin ägare i mer än 30 slag och drabbningar – alltid i spetsen för anfallet. En tacksam Alexander grundade till och med en stad till den modiga hästens ära: ”Bukefala””

Källa "världens historia"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar