onsdag 21 september 2011

Hyra hund i Japan

Jag höll på surfa runt på nätet och snubblade över en sida där de berättar om att i Japan kan man hyra hund per timme. Detta var faktiskt något jag aldrig har hört talas om, men det kanske bara jag som hade missat det också. Det låter väl lite märkligt, och jag hoppas att hundarna mår bra. Jag vet tyvärr inte när denna artikel är publicerad.
Jag citerar texten:
"Det är svårt att hitta någon som vågar erkänna att han inte älskar hundar. Människor kan vara rädda för hundar pga olika upplevelser, men de säger nästan aldrig att de inte tycker om dessa trevliga husdjur.
I Japan älskar man hundar så mycket att man måste vidta speciella åtgärder för att kunna tillbringa lite tid med dem.
Många måste avstå från sin rätt att ha en hund hemma efersom det inte finns tillräckligt med plats i landet. Men dessa uppfinningsrika människor har skaffat sig speciella affärer, där man kan hyra hundar. På så vis är man inte tvungen att bli av med sin passion.
I 2001 fanns det 17 sådana affärer i Tokyo , som sysslade med att hyra ut hundar. De har stigit i antal till hela 115 stycken nuförtiden. Mest omtyckt är en affär som heter Puppy the World. Den ligger i Tokyos nya stadsdel, där en massa olika människor först och främst de promenerande med hundar träffas varje söndag.
Man betalar ca 20 $ för en timme och i priset ingår: hund, koppel, papperspåsar och servetter som används till att städa efter hunden. Man måste också bevaka fyrfotingen, så att den inte går vart som helst och man får inte ge den godis. Man rekommenderar också att promenera med hunden i skuggan, om det är mycket varmt ute.
Sådant system fungerar mycket bra i länder, där de flesta lägenhetsägarna förbjuder sina hyresgäster att ha hundar hemma. En 12-årig flicka åker till Odaiba varje söndag för att leka med sin hund.  I vår familj älskar tre personer hundar, men vår morfar hatar dem – förklarar flickan som bor med föräldrarna och morföräldrarna i en liten lägenhet mitt i Tokyo.
Akaike struntar i avståndet – den som älskar brukar inte räkna kilometer – säger hon. Det finns tyvärr inte sådan affär i den stad där hon bor. Hon sparar inte någon möda och kör en timme för att komma fram till Oidaba och hyra en hund.
Puppy the World föreslår också en möjlighet att hyra hund för ett dygn, vilket kostar ca 100 $ inklusive födan och matskålen.
Trots att det finns allt fler möjligheter att hyra en hund är veterinärer emot sådan djärv satsning. Man framhåller att det kan vara orsak till onödig stress för en liten hund. Chizuko Yamaguchi hävdar att vara med obekanta personer kan vara stressigt för hundar som kan lida av t. ex. diarré. Några av dem kan även dö.
Affärsägaren Hiromi Maeda säger däremot att hon inte har märkt sådana symptom hos sina 35 hundar, som mår mycket bra och trivs med folket.
Det är svårt att avgöra vem som har rätt men faktum är att ingen hund hittils har dött eller inskjuknat. Folket trivs också jättebra och människorna blir lyckliga av att kunna tillbringa tiden med hundar. Hiromi Maeda framhäver också att hennes syfte inte går ut på att tjäna pengar utan lära människor vara ansvariga."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar