tisdag 10 januari 2012

Hundkörkort?

Det har ju varit en del prat senaste åren lite överallt om att det borde införas ett så kallat ”hundkörkort” . Och i februari förra året så gjordes det som man kallar det första hundkörkortet.
Testet består av tio olika moment som ni ser nedan
”Del 1 Att möta en främmande person
Hunden ska acceptera att en vänlig främling kommer fram till hundägaren och pratar med honom/henne i vänlig ton.

Del 2 Att bli klappad av en främmande person
Hunden ska vara vid sin ägares sida och tillåta att bli vänligt klappad och berörd av en främling.

Del 3 Hantering
I detta moment skall hunden visa att den accepterar att bli undersökt och borstad av en främling.

Del 4 Följsamhet
Momentet skall visa att ägaren har kontroll över hunden. Ekipaget följer den bana som testledaren förevisar.

Del 5 Att passera människor i grupp
Momentet visar att hunden kan gå genom en folkmängd utan att kasta sig fram eller göra utfall.

Del 6 Stanna, sitta och ligga på signal
Momentet utförs i 10 m lång lina och skall visa att hunden kan följa ägarens signaler. Hundägaren skall dessutom kunna lämna hunden sittandes i linans fulla längd.

Del 7 Komma på inkallning
Hunden skall visa att den klarar av att komma när ägaren ropar på den.

Del 8 Hundmöten
Testet skall visa att hunden kan uppföra sig omkring andra hundar.

Del 9 Vardagsmiljö
Den här delen av testet skall visa att hunden är trygg i olika vardagliga miljöer, tex med rullstol, joggare, shoppingvagn och cykel.

Del 10 Skild från sin ägare
Hunden skall klara av att bli lämnad nära en vänlig person och fortfarande uppföra sig väl.”
Källa: http://www.skanskan.se/article/20110202/HASSLEHOLM/702029864/1007/skd/*/test-for-ansvarsfulla-hundag
Och:
http://www.hundmedborgartestet.se/hmt®-testet-2066353


Och jag tycker ju i sig detta är väl bra, men det är inte alls det som jag själv hade som tänkte /syfte med ”hundkörkort”. För mig handlar det ju om att man ska göra ett test innan man skaffar hunden – inte göra ett test med en vuxen hund. Då har man ju redan skaffat hunden.
Blir lite osäker på vad man menar egentligen, Skånskan (se länken) kallar det hundkörkort och de som utför det kallar det ”hundmedborgartest” Så de kanske inte är så att de är meningen att de är ett hundkörkort?
Självklart kommer man aldrig att kunna undvika att folk som inte är lämpade att skaffa hund inte gör det, men min tanke med hundkörkort var mer att man ska få folk att förstå innan de skaffar hund vad det innebär.
Detta innebär ju däremot något som kanske kan uppmuntra fler som inte vill engagera sig i olika hundsporter att få ett diplom i ”vardagslydnad” och det är inte fy skam det heller utan kan höja statusen på just vardagslydnad. Jag tycker idén i sig är jättebra och tycker det är bra att vi tagit detta till oss i Sverige.
Vad händer om de inte ”klarar” detta test? Jo ingenting som jag förstår det? Och jag tycker inte någon skulle vara en kass hundägare för att den kanske inte skulle kunna bete sig runt andra hundar.
Men detta test i sig är ju inget fel, men det var inte det jag hade föreställt mig vara ett ”hundkörkort”.
Vad tycker ni?
Vad är era tankar och åsikter gällande hundkörkort?
Tycker ni det är bra, kan det fungera? - varför?
Tycker ni det är dåligt? - Varför?




2 kommentarer:

  1. Det där är en svensk variant av AKCs Good Citizen test
    http://www.akc.org/events/cgc/training_testing.cfm

    Krasst sett handlar det bara om att hunden är tränad i allmänlydnad. Vilket jag tycker kan vara bra - det får folk att lägga möda på att träna hunden öht.

    Ett hundkörkort (i den bemärkelsen du menar) är en god tanke, framförallt om man ser det ur hundens perspektiv. Men konceptet är nog väldigt svårt att genomföra i praktiken och dessutom - vem ska kunna kontrollera detta? Polisen? Dom har ju aldrig resurser ändå...

    Sen är väl den stora frågan - varför ett hundkörkort? Vad skulle syftet med det vara? Är syftet att göra något åt "farliga hund"-frågan? För om så är fallet så är det ett faktum att det är väldigt mycket blandraser som tas om hand om enligt polisens statistik. Inga fel på blandraser överlag, men blandrasaveln är en annan sak. I mitt huvud är det där grundproblematiken i frågan finns. Efterfrågan av oseriösa ägare på billiga hundar finns. Tillgången finns genom skrupellösa "uppfödare".

    Jag tror man mer kommer åt den pudelns kärna genom att licensiera uppfödare generellt. Man måste krasst sett ha godkända kunskaper för att få ut en licens. Sen måste man också ha denna licens för att få sälja hundar. Det skulle ta bort problematiken med exempelvis 2000 kronors-hundar på blocket. Dom personerna som säljer så skulle troligtivs inte vilja lägga ner tid/möda/pengar på att licensiera sig.

    Lite så tror jag :)

    SvaraRadera
  2. Ja det kan ju faktiskt vara en bra idé, att licensiera uppfödare. Det är nog bra att bearbeta det från det hållet.
    Syftet för mig med hundkörkort är att folk ska förstå mer vad de ger sig in på mera. Att man inte skaffar bara för att det verkar skoj. Att man förstår innebörden med att vissa raser behöver faktiskt mycket mer motion/hjärngympa/dra spann etc(även om alla behöver någon form av det) . Man måste ju ägna exakt hela sitt liv åt hunden, men att man förstår innebörden av en hund mer.


    Kommer nog alltid tyvärr vara så att det säljs hundar på ett oseriöst sätt där det endast handlar om pengar.
    Ja vem skulle ha den kontrollen? Något samarbete mellan SKK, Djurskyddsföreningen och jordbruksverket kanske? Svår nöt att knäcka.
    Men jag tycker det är bra att de inför saker som uppmuntrar till att allmänlydnad är för alla!

    SvaraRadera