torsdag 12 januari 2012

Söta som få

Ja jag behöver inte säga så mycket här, se själva



8 kommentarer:

  1. Men hjälp! Så vill vi också ha det :) Katten som är lite bångstyrig :P
    Hur gammal är Lyra?

    SvaraRadera
  2. Ja de är för söta ihop=) Staley brukar möta oss ute ibland och springer fram till Lyra och buffar henne i ansiktet!
    Lyra fyller 2 år nu i feb, stora damen! =)

    SvaraRadera
  3. Ja verkligen! Hur mycket väger hon? Ser inte så stor ut?

    En fråga bara, hur gör du när du övar in nåt. Vad som helst, ett trick eller inkallning eller vad som helst.
    T.ex. "sida" har du lagt henne på sida och sen kommando, eller passar du på att säga kommando när hon lägger sig på sidan?

    Är väl kanske olika för olika saker såklart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon väger ca 29 kg, men hon är ju inte en liten tik hon har lite kvar att växa på bredden skulle jag säga.
      När jag lärde in sida så sa jag först ligg, sen peta lite på henne på sidan så la hon sig så (hon är väldigt medgörlig för att man flyttar och tar i henne så man behöver bara visa vad man vill), sen la hon sig på sidan då berömde jag massor med de gladaste ropen, klappar händer och godis. Sen gör jag om momentet ca tre gånger och visar henne. Sen låter jag det gå en stund allt från 5 min till en timme, sen upprepar jag momenten och då har hon oftast börjat haja vad det är jag vill.
      Men så håller jag på så några dagar i streck och checkar av om hon förstår vad ordet betyder.
      Oftast så lär jag in genom att börja med en utgångsposition som är nära den jag vill, säger ordet och försöker få henne/ väntar ut tills hon gör de och berömmer massor. sen om igen, sen paus ett tag sen om igen=)
      "Problemet" med Lyra är väl att när hon inte riktigt vet vad jag vill så gör hon alla sina konster hon kan i hopp om att de kanske kan vara en av dem, så hon kör hela paradnumret "sitt, tass, andra tassen, ligg, sida" och om de inte funkar så börjar hon försöka rulla runt :)

      Men en kombo med extrem glad/ lekfull beröm med godis eller leksak och sen upprepning med det mesta.
      Inkallning så körde jag mycket med att ropa och springa iväg för att lära in en snabb inkallning.


      Hon är väldigt lättlärd måste jag säga!

      Radera
  4. Haha, låter härligt.

    Sixten är snart 5 månader så börjar väl kanske bli lite trotsigt, jag har haft honom lös och han har kommit på inkallning utan problem. Igår var det dock mer intressant att springa iväg och äta hästskit :P
    Vilket ju gör att jag blir lite avvaktande till att ha honom lös, och det känner väl han av också!
    Är väl bara att ta sig i kragen och nöta igen och igen och igen, som från början nästan :)

    Har hon alltid varit "ointresserad" av andra hundar och människor?
    Det känns som mitt (vårt) största problem att han är så otroligt glad i alla han ser. Vill fram till ALLA.
    Har inte fått hälsa på så många hundar när vi är ute (han är på dagis och får tillräckligt med socialisering där) men ändå lika intresserad, är väl naturligt.
    Människor har det ju börjat annorlunda med, många ville hälsa och i början tänkte jag väl inte på det så det har dom fått göra. Dom flesta frågar ju inte ens om det är ok..
    Det är det däremot totalstopp på sen ett tag tillbaka i hopp om att det inte ska bli lika intressant!
    Sen är han ju en boxer och av naturen skitglad så det kanske är svårare för dom :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det absolut bästa när man har inkallningsproblem är att springa och gömma sig, ropar man en gång och de itne kommer så springer jag och gömmer mig direkt. Och när hon märker att man i borta så brukar det resultera i "kommer man inte när matte ropar så försvinner hon". Jag tog även hjälp av vänner och min mor med mängder med kurragömmaövningar. Man ber dem hålla hunden, gömmer sig och sen ropar på hunden. Man höjer liksom värdet på ropandet till något kul, leta explosivt.

      Nej oh nej, jag hade STORA problem med hennes intresse för människor och hundar som liten, mest människor. Största problemet var ju att folk inte gav f*n i henne trots att man sa till. Hon var som besatt i att hälsa på människor som liten. Man måste tyvärr bli den där "surkärringen" och inte låta folk hälsa först jag själv sagt det är okej / inte alls.
      Men jag kan ju säga att mycket av de där försvinner med åldern ju äldre det blir. Man får ha något enormt tålamod och hålla ut på den fronten, vet att de är riktigt jobbigt.

      Det jag har lärt mig mest på dessa snart två år med Lyra är att man måste ha något som är intressantare än det där andra. Man måste kanske ha en pipleksak i fickan konstant för att kunna hjälpa dem själva att avleda saker. Man måste hjälpa dom själv ahelt enkelt och sen bara vänta ut att åldern ska göra sitt =)
      Att lära henen sluta vara helt galen i människor utan min tillåtelse löste jag genom att åka tunnelbana hela tiden. De kommer massor med människor på och av konstant. Det tog tid, men de var de bästa sättet för oss tyckte jag. Började med att stå upp innanför dörrarna och sen öka på det till att hon itne får hålla på och dra runt och kolla in allt utan ska sitta still. Sen börja sätta oss vid fyra lediga platser och samma sak där, sen öka på att sitta där de sitter en person, och hon fick inte hälsa osv osv.


      Hoppas du förstår min kanske långa förklarign =)

      Radera
  5. Tack för utförligt svar!

    Idag när vi gick till en kompis gick det mycket mycket bättre att gå förbi människor än tidigare. Torkad blodpudding heter det. Haha! Plus att folk lär tycka att jag är dum i huvet som hoppar och tjoar och tjimmar när vi kommit förbi:P
    En glad matte idag iaf!:)

    Vi åker en del buss och tåg och där funkar det jättebra. Han lägger sig ganska fort på golvet. Försöker åka ner på stan med jämna mellanrum. Dags snart igen:)

    Ja det är bara att jobba på med inkallningen. Han har blivit mycket bättre på att ta kontakt med mig i koppel också:)

    Tack för att du är så tillmötesgående och vill diskutera:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja blodpudding brukar gå hem hos de flesta hundarna=) Bra val där! Vad roligt att de gick bättre, så ni har något som ni vet funkar för er och kan jobba vidare på det. Allt går så sjukt mycket lite lättare efter även de minsta framstegen som de stora.
      Ja kommunala medel är verkligen något man kan dra nytta av och är väldigt nyttigt för de små nyfikna boxarna=) Har nog aldrig varit med om en mer nyfiken ras =)
      Ja inkallning är ju något som bara måste funka i vardagen, och man vill ju nå de där snabba rusandet från dem så fort man ropar. Men som sagt, för mig / oss har ju kurragömma + att alltid ha något på en som är väldigt intressant för dem det absolut bästa.

      Tack själv för du skriver och frågar, tycker bara det är superkul att diskutera hundar och träning i alla former, så fråga och berätta på du!

      Hoppas ni har haft en trevlig helg

      Radera